ÅK 6 nödsituationer

Här finns det häfte som delas ut i samband med arbetsområdet "Nödsituationer vid vatten":



Nödsituationer

Det som kännetecknar en nödsituation är när det är fara för en människas liv, när en människa skadas väldigt mycket och när hjälp behövs väldigt snabbt. En nödsituation kan uppstå överallt t.ex. vid vatten, i trafiken eller i samband med idrott.

 

Larma

Om en nödsituation uppstår är det viktigt att larma så snabbt som möjligt. Det är bra om det finns fler personer på platsen så en person larmar medan en annan person börjar att hjälpa den som är i nöd.

 

För att larma ringer du 112 och du kommer då till SOS Alarm som hjälper dig vidare. Då kommer du t.ex. att få svara på vad som har hänt, var det har hänt och även vilket telefonnummer du ringer ifrån. Man brukar också säga att man ska stanna kvar vid platsen tills hjälp kommer.

 

Tänk på att du endast ska ringa 112 när du är i en nödsituation som kräver omedelbar hjälp. Ditt samtal kan annars försena nödvändig hjälp till andra. Om ditt samtal inte är brådskande kan du istället ringa polisen på 114 114 eller sjukvårdsupplysningen på 1177 eller informationsnumret vid större olyckor eller kriser på 113 13. 

 

Nödsituationer vid vatten

Det är tyvärr väldigt vanligt att nödsituationer uppstår vid vatten.  Det kan vara svårt att upptäcka en person som håller på att drunkna eftersom det inte är så lätt att ropa på hjälp i den situationen. Ett säkert tecken kan vara om personen klarar av att signalera med båda armarna viftandes ovanför huvudet att den är i nöd. Det gäller att agera snabbt!


Den bästa livräddaren är en torr livräddare, dvs. att den som räddar befinner sig på land och kastar i t.ex. en livboj till den nödställde. Men det är inte alltid möjligt utan ibland behöver livräddaren hoppa i vattnet för att nå fram. Det som är viktigast att komma ihåg oavsett om du står på land eller är i vattnet är den förlängda armen som är ett föremål som du ska ha mellan dig och den nödställde, helst en livboj. Detta för att en nödställd person lätt kan dra ner dig under vattenytan. Om det finns fler personer på plats ber du någon att larma medan du försöker rädda personen. Om du är ensam på plats gäller rutinen att larma först innan du agerar.  Om du måste rädda någon är det lättast att simma på rygg baklänges medan du bogserar den nödställde. Då har du även en bra överblick och kan hålla upp personens ansikte ovanför ytan. Om personen inte andas ökar överlevnadschansen om du kan göra några inblåsningar redan i vattnet.

 

 

 

 

Badvett

För att kunna förebygga och undvika en nödsituation vid vatten är det viktigt att känna till de regler vid vatten som brukar kallas för badvett.

Isvett

För att kunna förebygga och undvika en nödsituation under vintertid vid vatten är det viktigt att känna till de regler vid is som brukar kallas för isvett.


















 

KUS

För att enkelt komma ihåg reglerna för både bad- och isvett finns en enkel minnesregler som kallas för KUS. Det står för Kunskap, Utrustning, Sällskap.

 

Båtvett

Du kommer väl ihåg att ALLA personer i en båt ALLTID ska ha flytväst på sig?

 

Hjärt-lungräddning – HLR

Vid en nödsituation kan det vara nödvändigt att starta HLR innan ambulans kommer till platsen. Det innebär att du trycker ner personens bröstkorg så pass mycket att hjärtat trycks ihop och på så sätt pumpas personens blod runt i kroppen. När du gör inblåsningar får personen syre genom dig, vilket behövs för att kroppen, framförallt hjärnan, ska fortsätta att fungera. Med start av HLR kan blodet pumpas runt för hand. Kraftiga bröstkompressioner i högt tempo samt inblåsningar kan ge tillräcklig blodcirkulation tills professionell hjälp kommer. Ju tidigare HLR desto större blir chansen att överleva. 

 

Hur gör du HLR?
Så här ser hela förloppet av HLR ut. Från att du kontrollerar medvetande och andning till bröstkompressioner och inblåsningar.

Kontroll av medvetande
Ta ett tag i axlarna, skaka försiktigt i personen och försök väcka personen. Om personen inte vaknar ska du kontrollera andningen.

Kontroll av andning
Öppna luftvägen med en hand på pannan, böj huvudet bakåt och lyft upp hakan med andra handens pek- och långfinger. Lägg ditt öra nära personens näsa och mun, lyssna och känn efter andetag, se samtidigt på bröstkorgen om den höjer sig. Om personen har onormal andning eller inte andas alls, eller du är osäker ska du bedöma det som att personen har drabbats av hjärtstopp, larma 112 och starta hjärt-lungräddning.

Bröstkompressioner
Placera din ena handlov mitt på bröstbenet mellan bröstvårtorna, placera din andra hand ovanför den andra. Tryck ned bröstkorgen minst 5 cm (ej mer än 6 cm). Håll en takt av 100- 120 tryck/min. Tryck 30 gånger.

Inblåsningar
Öppna luftvägen: håll en hand på pannan, böj huvudet bakåt och lyft upp hakan med andra handens pek- och långfinger. Knip om personens näsa, placera din mun tätt intill den drabbades och blås in luft tills bröstkorgen höjer sig. Gör 2 inblåsningar.

Fortsätt att göra 30 kompressioner och ge 2 inblåsningar tills hjälp anländer eller att personen andas med normala andetag. Om personen andas ska du vända personen till stabilt sidoläge.

 

30 – 2 – mitt på!

En enkel minnesregel för att komma ihåg hur många kompressioner och inblåsningar som ska göras är 30 – 2 – mitt på (bröstet).

 

Alla kan rädda liv

Alla kan bli duktiga livräddare. Du behöver inte vara stor och stark eller ens vuxen för att kunna hjälpa en människa i nöd. Alla kan rädda liv, på sitt eget sätt. Om alla, både barn och vuxna lär sig hur man kan undvika olyckor och hur man kan hjälpa en människa i nöd, kan vi tillsammans rädda många liv. Det viktigaste är ju att man gör något och inte bara står där och tittar. När du vet hur man kan hjälpa en vän, känner du dig också lite säkrare själv. Och säkerhet är viktigt. Då kan du tryggt ha kul i vattnet, i båten, på isen och alla andra platser där det är roligt att vara.

 


Kommer du ihåg?

Testa dina kunskaper om hur mycket du kommer ihåg från texten!

 

  1. Vad kännetecknar en nödsituation?
  2. Vad är viktigt att tänka på när det gäller att larma?
  3. Vad är viktigast att tänka på när du ska rädda någon vid vatten?
  4. Varför bör du simma på rygg när du räddar någon vid vatten?
  5. Berätta vad du kan om badvett?
  6. Berätta vad du kan om isvett?
  7. Vad innebär att man utför HLR på en person som inte andas? 
  8. I vilken ordning utför man följande moment vid HLR?  Sätt siffror 1-6.
Bröstkompressioner
Kontroll av medvetande
Larmar 112
Inblåsningar
Öppnar luftvägarna
Kontroll av andningen

     9. Hur många bröstkompressioner samt inblåsningar ska du göra när du gör HLR?
     10. När ska du vända en nödställd person till stabilt sidoläge?